MUNKABALESET KIVIZSGÁLÁSA

Balesetek sajnos annak ellenére is előfordulhatnak, hogy a munkaadó a munkavédelmi jogszabályokat betartva, mindent megtesz munkavállalói és környezetük épségéért.

A munkaadó kötelezettségei: a munkabalesetet és a foglalkozási megbetegedést, ideértve a fokozott expozíciós eseteket is be kell jelenteni, ki kell vizsgálni és nyilvántartásba kell venni.

A hazánkban jelenleg hatályban lévő szabályzók alapján a munkabalesetek és üzemi balestek, úti balesetek, és a foglalkozási megbetegedések kivizsgálása a munkavédelmi szaktevékenységnek minősül. A fent említettek kivizsgálásra és annak dokumentálására minden gazdálkodó szervezet és intézmény egyaránt kötelezett.

A tények rögzítését a munkabaleset helyszínén, a sérült és a tanúk meghallgatását, a munkabaleseti jegyzőkönyvek elkészítését a munkavédelmi követelményeknek megfelelő formában kell elvégezni.

Egy esetleges munkabaleset kivizsgálása után javaslatokkal, szervezési és műszaki intézkedésekkel segítem az Ön, illetve cége munkáját a jövőbeni hasonló munkabalesetek elkerülésének érdekében.